Голяма задушница преди Великия пост
Почитаме паметта на мъртвите
iNews/Радила Радилова
Днес е голямата Задушница (Месни заговезни) преди Великия пост. Във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужват помени за покойниците.
Всяка година тя се пада на различна (плаваща) дата, но винаги се отбелязва в събота преди Неделя Месопустна (Месни заговезни), което е 8 седмици преди Великден.
Самото име Задушница говори за характера на празника - почитане душите на умрелите.
На този ден хората носят в църквата приготвената обредна храна и вино, които се осветяват от свещенник. По традиция обредната храна се състои предимно от "коливо" (варено, подсладено жито), хляб и вино, напоследък се прибавят дребни сладки и соленки.
След службата вярващите се отправят към гробищата, където почиват техните покойни близки. Една част от обредната храна те оставят на гроба, а другата част се раздава на близки и познати за "Бог да прости мъртвите души".
Освен храна на гробищата се носи и червено вино, с което се полива гроба.
Според народното вярване на този ден душите на умрелите се връщат. Те стоят до собствения си гроб. Поради това техните живи роднини им носят храна и вино. Ритуалното подаване и поливане служи за засищане на душите на починалите близки. След това се пали свещ на гроба, която според вярванията осветява пътя на душите в тъмното. Така те няма да се лутат.



















