И в Търновско взеха мерки срещу „Африканската чума“ по свинете
Във връзка с констатирани огнища на болестта "Африканска чума по свинете” на територията на Република Украйна и във Велико Търново бе сформирана постоянна общинска епизоотична комисия, с председател заместник-кмета на общината Ганчо Карабаджаков.
След като се запозна подробно със спецификата на заболяването, обстановката в страната и въз основа на указанията на Българската агенция по безопасност на храните, комисията набеляза превантивни мерки за недопускане поява и разпространение на заболяването на територията на общината.
Собствениците на животновъдни обекти за отглеждане на свине са длъжни: да декларират отглеждания брой свине пред регистрирания лицензиран ветеринарен лекар и да ги подадат за вписване в информационната система на Българската агенция по базопасност на храните чрез обслужващия обекта ветеринарен лекар; да не разрешават контакт на външни лица с животните; да не изхранват животните с хранителни отпадъци от животински произход; да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват свинете; при констатиране на заболели свине с клинични признаци на заболяването, да сигнализират обслужващия ветеринарен лекар;
Превантивните действия включват още: засилен контрол по събиране и обезвреждане на хранителни отпадъци от търговски обекти и паркинги и недопускане на животни в тях; недопускане създаването на нерегламентирани сметища и изхвърлянето на отпадъци от животински произход на тях; контролиране и забрана на достъп на свободно отглеждани домашни животни до паркинги и сметища; забрана на нерагламентирана търговия с животни и продукти от животински и растителен произход на територията на кметствата; недопускане на загробване на трупове на умрели животни.
Бързото разпространение на заболяването се дължи на устойчивостта на вируса в животните и тяхното месо, но не е опасен за здравето и живота на хората.
Разпространява се посредством движение на свине, животински продукти или превозни средства.
Заразяването става по няколко начина: чрез пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар; при консумация на заразено месо и продукти и кухненски отпадъци.
__________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg