Какво не знаем за мазнините?
Повечето хора са свикнали да изпитват ужас от самото споменаване на думата "мазнини". Дотолкова сме облъчени, че дори думата предизвиква негативни емоции. Съществуват обаче както лоши мазнини, така и добри такива. Когато се опитвате да отслабнете трябва да спазвате правилният баланс между тях. Съществува и Високо Мазнинно Ниско Въглехидратно Хранене, което преобръща представите на повечето хора за правилно и здравословно хранене. Но не за това информират колегите ни от Sportuvaj.bg, а за самите мазнини.
Разделянето на мазнините на добри и лоши ще ви помогне по-лесно да разберете действието им. За да знаете с какво се храните, четете етикетите на продуктите, които купувате.
Здравословни мазнини
Омега 3-мастни киселини - Това са мазнините, които се намират в рибата, някои ядки и някои масла. Това е мазнина, която действително е много добра за вас и от която тялото ви се нуждае. Омега 3 намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако ядете риба, орехи или използвате ленено масло, не позволявайте на количеството мазнини в грамове да ви изплаши - всъщност се нуждаете от тях.
Мононенаситени мазнини - те са често срещани в зехтина, авокадото и повечето ядки. И отново, с тях ще намалите риска от сърдечни заболявания и ще понижите нивата на лошия холестерол. Дори и фъстъченото и рапично масло са добър начин за набавяне на такива мазнини.
Полиненаситени мазнини - Този вид мазнини ще намерите в соеви масла, царевичните масла и други видове растителни масла. Те носят същите ползи, като мононенаситените мазнини.
Лоши мазнини
Холестерол - този тип мазнина се съдържа е повечето животински продукти и прекаляването с него води до лоши последици. Ще намерите холестерол във всички видове месо, но концентрацията му е по-висока в червеното месо, отколкото в пилешкото. Високо съдържание на холестерол има и в яйцата и в млечните продукти. Прекаляването с тези храни води до запушване на артериите.
Наситените мазнини - И тези мазнини се съдържат в продуктите от животински произход. Обикновено са видими с белия си цвят. Ако имате възможност, премахвайте белите части от месото. Ако пиете мляко, купувайте нискомаслено, за да намалите общото количество на лошите мазнини в диетата си.
Транс-мазнините - най-лошите и най-опасни от всички мазнини. Тя се намира в храни, които съдържат модифицирани растителни масла. Създават се по изкуствен начин, чрез процес наречен хидрогениране. Добавянето на водород към течните растителни масла ги прави по-твърди. Това превръща маслото в по-стабилна и с по-дълъг срок на годност субстанция. Тя се задържа много по-дълго в артериите. Ограничете приема на тези мазнини, защото са много опасни.
Яденето на правилните мазнини, може да се окаже доста полезно при отслабване и подобряване на здравето. Не всички мазнини са лоши. Ключът е да се знае разликата.