Ще ядем (по-хубав) хляб, ако го намерим
Качествената пшеница в България не достига за постигане на новия стандарт
Днес министърът на земеделието Мирослав Найденов ще обяви новите стандарти за хляба и скоро ще започнем да ядем (по-хубав) хляб, ако го намерим.
По-хубав е в скоби, защото според производителите, новият "насъщни" няма да се различава качествено от стария. Ще се различава единствено по намираемостта - тук има, тук няма.
Идеята на новия хляб е да се прави само от брашно, мая, вода и сол, което ще му осигурява срок на годност от 48 часа. С други думи, тези, които искат да си купят от новия продукт, имат 48 часа да го намерят в магазини.
Иронията с предлагането произхожда от проблемите с предлагането на вече създадените продукти по стандарт "Стара планина". Ако живееш в по-малко населено място е невъзможно да се сдобиеш с такъв колбас или мляко, стига разбира се, да не си произвеждаш сам.
Освен това т. нар. "Хляб за България" няма да бъде толкова чист, колкото твърди г-н Найденов. От Българската агенция за безопасност на храните признаха, че при слаби години на реколтата ще се използват подобрители.
Производителите ще имат право да използват органични вечества, каквито са витамин "С", оцетната и лимонената киселина.
Производителите, също така, вече са готови с оправдание да използват подобрители - качествената суровина за направата на този хляб не е достатъчна в България. Ако в учебниците по География все още пише, че Добруджа е "житницата на Балканите", то е време за корекция.
И хлебарите не лъжат - дефицит на качествена пшеница наистина има. За да се внедрят стандартите повсеместно, ще трябва да се внесе продукт, а това ще оскъпи цената, която по принцип не би трябвало да е различна от тази на "оцветените набухватели".